Niz koncerata u Mostaru za Svjetski dana glazbe

Simfonijski orkestar priprema koncert sa etno skupinom Čuvarice iz Rame koji će izvesti 20.6.2024. pod ravnanjem dirigenta Damira Bunoze. Koncert počinje u 21:00 sat.

Grad Mostar i ove godine prigodnim programom obilježava Svjetski dan glazbe.

Grad Mostar već nekoliko godina u suradnji s mostarskim ogrankom Francuskog instituta u BiH obilježava Svjetski dan glazbe koncertima na otvorenom. Ove godine pripremamo tri koncerta, dva koncerta u Gradskom parku Zrinjevac, jedan u suradnji sa Simfonijskim orkestrom Mostar, a drugi sa mostarskom Rock školom te koncert u Atriju MC Pavarotti.

Simfonijski orkestar priprema koncert sa etno skupinom Čuvarice iz Rame koji će izvesti 20.6.2024. pod ravnanjem dirigenta Damira Bunoze. Koncert počinje u 21:00 sat, a repertoar je pažljivo sastavljen i svojevrsni je miks etno, rock i klasične glazbe.

Mostarska Rock škola već tradicionalno Svjetski dan glazbe obilježava završnim koncertima svojih polaznika, a za koncert 21.6.2024. u Gradskom parku Zrinjevac pripremaju nastup nekoliko uspješnih bendova Rock škole, a u goste su pozvali i popularnu sarajevsku hip-hop grupu Helem Nejse. Koncert počinje u 20:00 sati.

Mostarski ogranak Francuskog instituta u BiH u suradnji s Muzičkom centrom Pavarotti organizira koncert poznatog jazz glazbenika Srđana Ivanovića koji će biti održan 20.6.2024 u Atriju MC Pavarotti. Koncert nosi naziv ‘Modular’, a istoimeni Ivanovićev album nastao je kao spoj senzibiliteta istoka i zapada, inovativna je verzija modernog jazza inspirirana Balkanom. Na koncertu koji počinje u 21:00 sat uz Ivanovića će nastupiti i Ludivine Isambourg, vrsna flautistkinja koja dolazi iz elektro-jazz scene, poznati gitarist Manu Codjia i Matis Regnault, mladi basista s kojim često nastupa u Parizu.

”Ohrabrujemo i sve naše sugrađane koji sviraju neki glazbeni instrument da 21.6.2024. u svojim dvorištima obilježe ovaj da. Nadamo se kako je program kojim ove godine obilježavamo Svjetski dan glazbe dovoljno raznolik i da će svi ljubitelje glazbe u Mostaru uživati uz omiljene zvuke na otvorenom”, priopćili su iz Službe za kulturu Grada Mostara.

O Svjetskom danu glazbe

Ideja o svjetskom danu glazbe nastala je u Francuskoj sedamdesetih godina prošlog stoljeća, razvijala se i zaživjela do danas ne samo u Francuskoj nego i u više od 110 zemalja svijeta.

Ovaj dan tradicionalno se obilježava s prvim danom ljeta 21. lipnja, besplatnim koncertima profesionalnih i amaterskih glazbenika na otvorenom.

U nekim zemljama je ovaj dan je i nacionalni praznik, a u agendu obilježavanja Svjetskog dana glazbe uvrštavaju se i koncerti koji se održavaju nekoliko dana prije ili poslije 21.6.

Izvor: bljesak.info