Mostar postaje izvor ideja za mlade europske poduzetnike

U lipnju je održana studijska posjeta mladih organizirana kroz projekt ”DISPLAY – Digital Serious Play for Youth Business Ideas Development” u okviru Erasmus plus programa Europske unije.

Da Mostar mladima može ponuditi daleko više od turističkih sadržaja potvrđuju i brojne organizirane  posjete mladih iz europskih zemalja koji sve češće dolaze kroz studijske posjete i razmjene u ovaj grad u svrhu sticanja neformalnog obrazovanja.

Ovakav vid učenja odavno je formalno priznat na razini država Europske unije, a njegov je status, nažalost, još uvijek zakonski nereguliran u Bosni i Hercegovini. Primjer za ovu tvrdnju je i u lipnju održana studijska posjeta mladih organizirana kroz projekt ”DISPLAY – Digital Serious Play for Youth Business Ideas Development” u okviru Erasmus plus programa Europske unije gdje je 25 mladih iz BiH i 7 zemalja Europe boravilo u četverodnevnoj posjeti Mostaru. Domaćin ovog događaja bila je Agencija lokalne demokratije (LDA) Mostar koja je jedan od partnera ovog dvogodišnjeg projekta. 

Nove ideje

Kroz bogat program, sudionici studijske posjete imali su priliku posjetiti zanimljive i poticajne organizacije i privatne biznise, te na primjerima njihovog rada i djelovanja ponijeti sa sobom nove ideje za razvoj vlastitih poslovnih modela. Jedno od mjesta studijske posjete bila je mostarska Makerspace Garaža gdje su mladi imali priliku otkriti inovativne tehnologije, poput korištenja 3D printera i drugih digitalnih alata s fokusom na reciklažu plastičnog otpada u filament za 3D printere i ploče kao alternativu drvenim panelima. ”Kao inženjeru elektrotehnike posjet Makerspace Garaža je bilo otkriće. Smatram da su stvari koje rade iznimno zanimljive, a osoblje od velike pomoći”, naglasio je Abdul Rehman Shah Syed (28) iz Liechtensteina.  Zanimljiva je bila i posjeta mostarskom IT gigantu NSoft odakle su mladi otišli sa znanjima o inovacijama u izradi softvera uz facilitaciju kviza znanja. Ana Minoska (23) iz Sjeverne Makedonije navela je posjetu NSoft kompaniji kao fascinantnu, a cijelu studijsku posjetu kao iznimnu priliku za učenje i stjecanje novih poznanstava koja imaju potencijal za ostvarenje moguće suradnje u razvoju poduzetničkih ideja.  

Najbolje prakse i priče

Najbolje prakse i priče o uspjehu mladih poduzetnika iz Mostara ponudio je mladima mostarski poduzetnik Ali Vrtić, dok su u Asocijaciji studenata FIT-a pri mostarskom Univerzitetu ”Džemal Bijedić” sa svojim vršnjacima raspravljali o budućnosti tehnologije i inovacija. ”Kao student FIT-a, naročito bih istaknuo posjetu IT firmama, te organizacijama koje potiču kreativnost mladih kroz razne projekte koji su prije svega korisni za dalje usavršavanje u tehničkom smislu. Zbog svega navedenog, ova studijska posjeta je imala veliki značaj, te mi je dala vjetar u leđa, za moj osobni i profesionalni razvoj”, naglasio je Tarik Kreso (21), student FIT-a Univerziteta ‘’Džemal Bijedić’’ u Mostaru i jedan od sudionika studijske posjete. Danial Dan Ćemalović (21), student FIT-a iz Mostara, dodaje kako mu ova studijska posjeta predstavlja izuzetnu priliku za sticanje novih znanja i iskustava, te razmjenu ideja s mladima iz drugih država, što je doprinijelo njegovom akademskom i profesionalnom razvoju.

Upoznavanje s gradom

Praktični rad vezan za osmišljavanje, razradu i kreiranje poslovnih modela, ovi mladi ljudi imali su priliku učiti kroz trodnevne LEGO® Serious Play sesije. U skladu sa razvijenom metodologijom, mladi su kroz sesije koristili posebno osmišljene setove LEGO kockica za izgradnju poslovnih modela, kako bi uobličili i razdradili vlastite ideje do najsitnijih detalja sve uz kontinuiranu suradnju i umrežavanje sa svojim vršnjacima. Studijska posjeta imala je za cilj kreirati MOOC (Massive Open Online Course) koji se sastoji od rezultata razvijenih kroz projekt, a gdje su učesnici/ce prošli kroz proces samostalnog učenja počevši od kreiranja i dizajniranja poslovne ideje, njenog razvoja, poboljšanja i evaluacije. Glavni cilj MOOC-a je pružiti mladima vještine koje su vrijedne za tržište rada i osigurati im alat za rad kojeg mogu koristiti za treninge i razne druge aktivnosti. Nije izostalo ni upoznavanje mladih sa gradom kroz istraživanje bogate povijesne i kulturne baštine Mostara. Ove i brojne druge mogućnosti koje nudi Mostar na raspolaganju su mladima iz cijelog svijeta, kao izvrsna prilika za stjecanje neformalnog obrazovanja i otkrivanjem novih ideja, kao i razmjenu iskustava s mladima iz Bosne i Hercegovine koji kroz ovakve i slične aktivnosti imaju priliku da puno toga nauče i primjene u svojim lokalnim zajednicama. Ovakve i brojne druge prilike za stjecanje znanja, iskustava, podizanje kapaciteta i usavršavanje vještina mladih, Agencija lokalne demokratije (LDA) Mostar već 20 godina kontinuirano nudi mladima iz BiH i inozemstva u okviru svojih projekata.  

Izvor: bljesak.info