Kuća spasa na Bjelašnici doprinos turizmu u Trnovu, u toku unutrašnje opremanje objekta

Završena je izgradnja Kuće spasa na Štinom Dolu, na planini Bjelašnica kod Sarajeva. Preostalo je unutrašnje opremanje objekta koje je u toku, kao i manji vanjski radovi, te uređenje okolnog prostora.

Potvrđeno je to za Fenu iz Općine Trnovo, uz napomenu da je taj objekt bio u ruševnom stanju, u periodu nakon rata, te je Općina Trnovo pokrenula projekt obnove. Nakon urađene projektne dokumentacije i potpisivanja Ugovora 2020. godine počela je izgradnja sasvim novog objekta.

Investitor radova je Općina Trnovo, sa sudjelovanjem Vlade Federacije BiH i Turističke zajednice KS. Izvođač radova je firma Neimari, a nadzor vrši Arting BH.

Kuća spasa zadržava prvu namjenu, planirani su i dodatni sadržaji. Ukupna brutto površina objekta je 559,36 m2, a sastoji se od podruma, prizemlja i dva potkrovlja. Prema projektu, planirano je da taj objekt, između ostalog, sadrži sobu spasa, recepciju i suvenirnicu, kupatila, sobe za spavanje, kuhinju, dnevni boravak, separe, toalete, salu za sastanke i terasu.

‘Kuća spasa’ smještena je na Štinom Dolu, na putu prema Lukomiru i vrhu planine Bjelašnica. Taj objekt ima svoju historiju. Sam naziv govori o tome kako je zaista bila spas za mnoge prolaznike i planinare, u vrijeme mećava i jakih udara vjetra. Najviše je koristila mještanima koji su se tu sklanjali od nevremena na putovanju do svojih sela, kao i čobanima koji su čuvali stada na tim područjima.

‘Kuća spasa’ na Štinom Dolu, na planini Bjelašnica, jedan je od projekata koji za cilj ima podizanje kvalitete turističke ponude i promocije turizma na području općine Trnovo.

Izvor: akta.ba