Kako su mediji izvještavali o aktivnostima civilnog društva:
OD POTVRDE POLITIČKIH STAVOVA MEDIJA DO UKAZIVANJA NA DRUŠTVENE PROBLEME

Zbirni e-registar udruženja i fondacija u BiH pokazuje da  postoji čak  27 432 organizacija civilnog društva, među kojima je ogroman broj takozvanih neprofitnih zaklada, sportskih udruženja, sindikata i humanitarnih organizacija koja se ne smatraju klasičnim razvojnim NVO-ima.

Javnost nije dovoljno informisana o aktivnostima OCD, pa je percepcija civilnog društva u BiH, kao i u susjednim zemljama, vezana za već uveliko prisutnu i djelomično prihvaćenu kategoriju “stranih“ ili „soroševskih plaćenika“, čemu značajno doprinosi medijsko predstavljanje OCD-a, često kreirano u skladu s uređivačkom politikom koju su dali oni na vlasti ili vlasnici kapitala. To se prvenstveno odnosi na organizacije koje se oslanjaju na zapadne fondove, koje promovišu društvene promjene i ljudska prava.

U ovom trenutku nad OCD  sektor i druge segmente civilnog društva u Republici Srpskoj se nadvio talas koji ima namjeru da zakonski onemogući rad aktivističkih organizacija. Pripremljen je i u parlament RS poslan Nacrt Zakona o posebnom registru i javnom radu neprofitnih organizacija. Zakon praktički u pravni okvir stavlja jezik mržnje i zastrašivanja prema OCD nazivajući ih ‘agentima stranog uticaja’, i nameće  restriktivne mjere. Posebno problematično jeste da se udruženjima i fondacijama zabranjuje političko djelovanje. A kako stoji u nacrtu, “Politička aktivnost označava svaku aktivnost prema organima, institucijama ili izabranim predstavnicima Republike Srpske ili predstavnicima Republike Srpske u institucijama Bosne i Hercegovine u smislu formulisanja, usvajanja ili izmjene propisa i politike Republike Srpske ili u smislu političkog i javnog interesa“. Politička aktivnost i javni interes je širok pojam i procjena je da komisije ministarstva uvijek mogu naći razlog za zabranu ovakvih organizacija. Posebno strašno je da prijavu (podnesak) mogu podnijeti sva pravna lica, pa čak i obični građani. Brojni nezavisni analitičari ovaj zakon nazivaju odstrel za one koji drugačije misle od vlasti.

A šta o tome misle mediji, kao i uopšte kakvo je njihovo pokrivanje OCD, odgovora ovo istraživanje.

Kliknite ovdje da preuzmete dokument u .pdf file formatu.