Ka općem dobru: Pročitaj analize pravnog okvira za dobročinstvo

Filantropija u Bosni i Hercegovini je kompleksna i fragmentirana oblast koja nije bila predmet opsežnih analitičkih i zagovaračkih aktivnosti. Stoga su dvije publikacije koje su objavljene u okviru projekta „Pravni okvir za filantropiju“ značajan doprinos razumijevanju ove oblasti, njenom izučavanju i inspiracija za sve koje žele zagovarati za poboljšanje trenutno važećeg pravno-institucionalnog okvira.

Početna analiza zakonskog okvira u Bosni i Hercegovini u oblasti filantropije kao i analiza percepcija o njemu nude uvid u ovaj kompleksan sistem o kojem trenutno ne postoje lako dostupne informacije.

Preko četrdeset zakona i popratnih propisa koji direktno ili indirektno reguliraju ovu oblast, kao i djelovanje humanitarnih, dobrotvornih i filantropskih organizacija reflektuje kompleksan i asimetrično decentralizirani politički sistem BiH u kojem nije usklađena praksa različitih nivoa vlasti niti institucija.

  • Komentare na zakone, primjere iz prakse i puno više, pročitaj u dvije elektronske publikacije pod naslovom „Ka općem dobru“
  • Možeš i da ih preuzmeš klikom na dugme Download (u gornjem desnom uglu publikacije).

Ka općem dobru: Početna analiza zakonskog okvira u Bosni i Hercegovini u oblasti filantropije.

Ka općem dobru: Početna analiza percepcija pravno-institucionalnog okvira u Bosni i Hercegovini u oblasti filantropije.

Ako imaš pitanja, komentare ili sugestije ili se želiš uključiti u ovaj projekat pošalji email na aida.v@mozaik.ba.

Program “Pravni okvir za filantropiju” provode Fondacija Mozaik, Fondacija Hastor, Udruženje Mreža za izgradnju mira, Udruženje Pomozi.ba, Trag fondacija i Catalyst Balkans. Program finansijski podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Ka općem dobru: Pročitaj analize pravnog okvira za dobročinstvo (lonac.pro)