Jeste li upoznati sa programom “Digitalna Evropa”? BiH je od danas dio njega

Bosna i Hercegovina pristupila je programu “Digitalna Evropa”, a danas je u Sarajevu potpisan prvi međunarodni sporazum digitalnim kvalifikovanim potpisom Uprave za indirektno oporezivanje, kojim BiH postaje dio ovog značajnog programa.

Potpisivanjem sporazuma s Evropskom komisijom, zainteresovani građani, nevladine organizacije, javne uprave i preduzeća iz Bosne i Hercegovine dobiće priliku da apliciraju za sredstva u ukupnom iznosu od 1,5 milijardi KM sa mogućnošću povećanja ovog iznosa, a koja su namijenjena za digitalnu transformaciju, što je posljedica pristupanja programu “Digitalna Evropa”.

Učesnici iz Bosne i Hercegovine moći će učestvovati u projektima koji implementiraju digitalne tehnologije širom EU u specifičnim oblastima, kao što su umjetna inteligencija i napredne digitalne vještine.

Također će moći uspostaviti veze za digitalne inovacije u Bosni i Hercegovini.

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler naglasio je da će pridruživanje Bosne i Hercegovine programu “Digitalna Evropa” dati značajan doprinos zajedničkim ciljevima, vrijednostima i jačanju veza između Bosne i Hercegovine i Evropske unije u domenu digitalnih tehnologija.

Forto je pojasnio da se na ovaj način nudi mogućnost apliciranja za bespovratna sredstva svim zainteresovanim institucijama.

Izvor: klix.ba