Investitor “izborio” raspravu o izgradnji hidrocentrala na Bunskim kanalima

“Dužnost nam je da obavijestimo javnost da se od gradnje mHE na Buni nije odustalo u prilogu objavljujemo dokument za javnu raspravu za vodnu suglasnost”, objavilo je udruženje Majski cvijet iz Mostara, prenosi Bljesak.

Kako je vidljivo na objavljenom dokumentu, Sektor za izdavanje vodnih karata Agencije za vodno područje Jadranskog mora zakazao je održavanje usmene rasprave o izdavanju prethodne vodne suglasnosti za mHE Buna 1 i Buna 2 na zahtjev investitora Hercegovine-građevinsko zanatstvo.

Aktivisti, koji upozoravaju na ove aktivnosti godinama i godinama se protive gradnji, kažu kako se jasno zna da je ovo zaštićeno područje. 

No, dogodilo se da je tijekom 2012. godine u izmjenama prostornog plana Grada Mostara upisana mogućnost izgradnje HE objekata. Naime, mostarsko Gradsko vijeće usvojilo je na sjednici u prosincu prošle godine Odluku kojom zadužuje nositelja izrade Izmjena i dopuna Prostornog plana da prilikom izrade Izmjena i dopuna plana s lokaliteta Buna I. i Buna II., na području Bunskih kanala – tok rijeke Neretve, izmjeni Prostorni plan Grada Mostara i onemogući izgradnju MHE Buna I. i Buna II.

O svemu se oglasio i kantonalni premijer Nevenko Herceg rekavši kako se i on zalaže da se ne dozvoli gradnja, ali ga je opozicija optužila da blokira aktivnosti raskidanja ugovora o koncesiji za izgradnju MHE  te da je bio najjači oponent svakom protivljenju izgradnje. Iako su uslijedila obećanja i s gradske i županijske razine da ništa od gradnje neće biti, investitor, očito, ne odustaje. 

akta.ba

Related Posts

Javni poziv za učešće u IMPAKT inkubatoru poslovnih ideja Lukavac

Imaš između 18 i 35 godina i dolaziš sa područja Lukavca? Želiš ojačati vlastite preduzetničke vještine? Procijeniti izvodljivost poslovne ideje i naučiti izraditi poslovni plan? Dobiti finansijsku podršku za realizaciju poslovne ideje? Pokrenuti ili unaprijediti vlastiti start-up biznis? Dobiti podršku stručnjaka iz različitih oblasti i mentora u rastu i razvoju biznisa? Upoznati se i umrežiti sa drugim[…]