Institut razvio metodologiju za određivanje indeksa razvijenosti organizacijskih kapaciteta

Institut za razvoj mladih KULT predano radi na razvoju i unaprjeđenju vlastitih kapaciteta kako bi u konačnici mogao pružiti dodatnu podršku organizacijama civilnog društva i u njihovom razvoju. Kao rezultat takvih napora je razvoj POK™ metodologije koja će se koristiti za određivanje indeksa razvijenosti organizacijskih kapaciteta. Ovakva procjena je važna kako bi organizacije dobile jasne smjernice za daljnje djelovanje, strateška planiranja i vlastiti razvoj.

Organizacije koje ne ulažu resurse u svoj stalni rast i razvoj nisu svjesne u kakav se rizik upuštaju. Postoje i one organizacije koje vrlo odgovorno vode brigu o svom opstanku zarad svojih korisnika. Jedna od njih je i Udruženje za psiho-socijalnu podršku i bolju budućnost „Progres“ iz Sarajeva, koje će zajedno s Institutom za razvoj mladih KULT detaljno i sistemski analizirati svoje trenutne organizacijske kapacitete. Analiza stanja poslužit će kao kvalitetna osnova za planiranje strateškog razvoja.

„Vrlo nam je važno da postanemo svjesni onoga što ne radimo dobro i da to ispravimo“, rekla je Azra Frlj, predstavnica Progresa na današnjem sastanku s Jasminom Bešićem, generalnim direktorom Instituta. Bešić je u razgovoru naglasio koliko je važno strateško opredjeljenje svake organizacije: „Ako se organizacija želi razvijati, mora znati u kojem smjeru djeluje, te se svakodnevno vrlo ozbiljno brinuti o tome da i ostane na tom putu.“.

Institut će podržati Udruženje Progres, prije svega kroz određivanje indeksa razvijenosti organizacijskih kapaciteta uz pomoć POK™ metodologije Instituta, a koji će dati jasne smjernice za daljnje djelovanje.

mladi.org

Related Posts

Pravovremena adaptacija, ulaganje u ljudstvo i interne procese vodilja napretka Agora centra

U ulici Maršala Tita na broju 109 u Tuzli nalazi se Društveno edukativni centar Agora – nezaobilazna destinacija namijenjena druženju, edukaciji i profesionalnom usavršavanju iz oblasti stranih jezika, informatike, programiranja i drugih specifičnih programa koje mogu pohađati svi zainteresovani bez obzira na godine i prethodno obrazovanje. Ističući važnost neformalne edukacije i neprestanog učenja tokom života, edukativne programe Agora centra […]

Konferencijom „Youth Inspiration Academy“ obilježen Međunarodni dan volontera

Simbolično na Međunarodni dan volontera, svečanom dodjelom priznanja ˝Junak/junakinja svoje zajednice 2021˝ zatvorena je ovogodišnja ˝Youth Inspiration Academy“, koju je za mlade sa područja Tuzlanskog kantona organizovala Fondacija tuzlanske zajednice. I ove godine, u periodu od 01. do 05. decembra u prostorijama Centra za Kulturu Tuzla, mladi su imali priliku učestvovati u edukativnim radionicama usmjerenim na njihov[…]