Institut razvio metodologiju za određivanje indeksa razvijenosti organizacijskih kapaciteta

Institut za razvoj mladih KULT predano radi na razvoju i unaprjeđenju vlastitih kapaciteta kako bi u konačnici mogao pružiti dodatnu podršku organizacijama civilnog društva i u njihovom razvoju. Kao rezultat takvih napora je razvoj POK™ metodologije koja će se koristiti za određivanje indeksa razvijenosti organizacijskih kapaciteta. Ovakva procjena je važna kako bi organizacije dobile jasne smjernice za daljnje djelovanje, strateška planiranja i vlastiti razvoj.

Organizacije koje ne ulažu resurse u svoj stalni rast i razvoj nisu svjesne u kakav se rizik upuštaju. Postoje i one organizacije koje vrlo odgovorno vode brigu o svom opstanku zarad svojih korisnika. Jedna od njih je i Udruženje za psiho-socijalnu podršku i bolju budućnost „Progres“ iz Sarajeva, koje će zajedno s Institutom za razvoj mladih KULT detaljno i sistemski analizirati svoje trenutne organizacijske kapacitete. Analiza stanja poslužit će kao kvalitetna osnova za planiranje strateškog razvoja.

„Vrlo nam je važno da postanemo svjesni onoga što ne radimo dobro i da to ispravimo“, rekla je Azra Frlj, predstavnica Progresa na današnjem sastanku s Jasminom Bešićem, generalnim direktorom Instituta. Bešić je u razgovoru naglasio koliko je važno strateško opredjeljenje svake organizacije: „Ako se organizacija želi razvijati, mora znati u kojem smjeru djeluje, te se svakodnevno vrlo ozbiljno brinuti o tome da i ostane na tom putu.“.

Institut će podržati Udruženje Progres, prije svega kroz određivanje indeksa razvijenosti organizacijskih kapaciteta uz pomoć POK™ metodologije Instituta, a koji će dati jasne smjernice za daljnje djelovanje.

mladi.org

Related Posts

Pomozi.ba i „Gospodin“ u humanoj misiji

(Sarajevo, 21. septembar 2021.) Udruženje Pomozi.ba i FK Željezničar povodom 100 godina „Gospodina“ 10. oktobra zajednički organizuju fundraising događaj na stadionu Grbavica. Ovo je ujedno i prvi humanitarno-sportski događaj ove vrste koji organizuje Udruženje Pomozi.ba, a ideja je da stotinu dječaka, za stotinu godina, rođenih 2010. godine iz sarajevskih Škola fudbala, igraju revijalnu utakmicu protiv prvotimaca Željezničara. […]

USAID Turizam – Javni pozivi za dodjelu grantova

Imate registrovanu kompaniju ili djelatnost u sektoru turizma? Imate ideju za proširenje svoje poslovne ponude i asortimana ili novi poslovni poduhvat? ⠀⠀USAID Turizam je objavio javni poziv (APS) za dodjelu grantova. Grantovi će biti dodijeljivani za aktivnosti u sektoru turizma lokalnim neprofitnim i profitnim nevladinim organizacijama, udruženjima i kompanijama registrovanim u BiH. Cilj grantova je podrška aktivnostima[…]