Inoviranjem bijelog štapa djevojke iz Sarajeva olakšavaju kretanje slijepim i slabovidim licima

Tražeći priliku da izraze svoje ideje i razmišljanja o društveno korisnim promjenama i načinima na koje inovativnim rješenjima mogu doprinijeti rješavanju različitih problema u društvu, grupa vrijednih mladih ljudi prijavila se na takmičenje u predlaganju društvenih inovacija – Youth Innovation Award 2023.

Ideju koja je pokupila najviše simpatija javnosti i stručnog žirija kroz takmičenje, te osvojila prvo mjesto predložile su tri mlade osobe iz Sarajeva: Sara Nalo, Selma Budnjo i Melisa Mutapčić.

Be My Step je ideja zahvaljujući kojoj savremena tehnologija postaje suosjećajna pratnja za slijepe i slabovide osobe. Prema dostupnim informacijama do kojih su ove mlade inovatorice došle, u svijetu je trenutno preko 40 miliona slijepih ljudi, dok svega 8% njih koristi pametni štap kao pomagalo prilikom kretanja. Upravo ovi podaci naveli su Saru, Selmu i Melisu da ponude rješenje u vidu pametne kutija prilagodljive svakom bijelom štapu. Kako sve to izgleda u praksi možete pogledati OVDJE.

„Istraživanja su nas dovela do zaključka da bijeli štap ne nudi dovoljnu pomoć pri kretanju slijepih i slabovidnih osoba. Kutija koju smo osmislile koristi senzore kako bi detektovala prepreke u više nivoa i našom aplikacijom upozorava korisnike putem virtualnog asistenta, čineći im svaki korak sigurnim i samostalnim. Prototip kutije koji smo razvile nije samo uređaj, već rješenje koje olakšava svakodnevni život“ – ističu iz Be My Step tima.

Cilj Youth Innovation Award takmičenja u kojemu je ova grupa pobijedila jeste upravo motivisanje mladih da postanu izvori pozitivnih promjena u svojim zajednicama, afirmišući buduće inovativne omladinske lidere i liderke, ističući značaj njihovog rada, doprinosa i aktivnog učešća u kreiranju boljih uslova za život u Bosni i Hercegovini. Ovo takmičenje drugu godinu zaredom organiziraju i provode Ambasada Kraljevine Nizozemske u BiH i Institut za razvoj mladih KULT pružajući tako priliku i podršku mladima da njihove inovativne ideje postanu zajednička bolja budućnost svih nas.

Selma sada, kada su se slegli utisci, ističe da je njenom timu učešće u takmičenju pomoglo na mnogo načina:

„Nama je takmičenje pomoglo prvo u smislu finansijskih sredstava koje smo dobili, jer svi znamo koliko je mladima danas teško dobiti podršku za započinjanje bilo kojeg malog biznisa. Jako nam je drago da smo imale priliku da dobijemo finansijska sredstva, ali i sve druge resurse koji su nam bili potrebni za pokretanje i pravljenje aplikacije. Ovo što vidite je prvi prototip koji smo napravile i svjesne smo da je pred nama dug put, ali mislimo da nije bilo ove nagrade, danas ga ne bismo imale.“

Osvojenu nagradu uložile su u razvoj softverskog rješenja u vidu aplikacije koja je trenutno u fazi testiranja kako bi uskoro ugledala svjetlo dana i postala dostupna na Google i Apple prodavnicama. Pored softverskog dijela, kreirano je i hardversko rješenje senzorne kutije koja, zahvaljujući senzorima, detektuje prepreke koje nisu isključivo na tlu, nego u više nivoa.

Da bi ideju realizovale do kraja, potrebno je da u aplikaciju dodaju funkcionalnosti do kojih su došle zahvaljujući mentorskoj podršci.

Priča o inovatoricama koje stoje iza Be My Step ideje pokazuje da mladi prepoznaju Youth Innovation Award takmičenje kao priliku za dobijanje potrebnih sredstava za realizaciju svojih ideja, ali i kao šansu da ih konačno sprovedu u djelo.

Be My Step je odličan primjer kako mladi svojim inovacijama mogu značajno poboljšati kvalitet života svojih sugrađana i sugrađanki. Sari, Selmi i Melisi želimo mnogo sreće u daljem angažmanu i stvaranju boljih uslova za sve nas.

Izvor: mladi.org