Humana sigurnost i hrana

Humana sigurnost je “nova”dimenzija sigurnosti koja u savremenim studijama zauzima sve više interesovanja. Ona ukazuje na to da nije nužno da samo država može biti predmet prijetnje, nego to mogu biti sami građani. 

Ljudska sigurnost je definisana “kao stanje u kojima su ljudi oslobođeni od trauma koje opterećuju ljudski razvoj. Ljudska sigurnost znači “kao prvo sigurnost od takvih kroničnih prijetnji kao što su glad, bolest i represija. A kao drugo, znači zaštita od iznenadnih i štetnih poremećaja svakodnevnice bilo u domovima, na radnim mjestima ili u zajednicama.” (UNDP 1994:23; Collins 2010)

Ljudska sigurnost obuhvata sedam različitih područja: ekonomska sigurnost, prehrambena sigurnost, zdravstvena sigurnost, ekološka sigurnost, osobna, politička i sigurnost zajednice. 

Kroz ovaj članak ukratko ću se osvrnuti na prehrambenu sigurnost i njenu povezanost sa humanom sigurnošću, te uticaj hrane na globalne promjene. 

Od nastanka čovjeka, hrana je bila egzistencijalna potreba. Razvojem čovjeka i njegovih potreba  mijenjala se i sama struktura hrane. Prvu detaljniju analizu povezanosti povećanja broja populacije i proizvodnje hrane uradio je Tomas Maltus. Bio je ekonomski analitičar i filozof koji je ostao poznat po svom djelu “Zakon stanovništva” u kojem navodi da je došlo do nesrazmjernosti povećanja populacije i potrebe za proizvodnjom hrane, međutim njegove tvrdnje su kasnije pokazale se kao netačne.  

Na godišnjem nivou u svijetu se baci trećina proizvedene hrane odnosno milijardu i 300 miliona tona hrane, uglavnom zbog prekomjerne kupovine kućanstava. Prema izvještaju UN-e Organizacije za hranu u Europskoj uniji se baci otprilike oko 88 miliona tona hrane, odnosno 173 kilograma po osobi, a na osnovu toga se procjenjuje da EU svake godine gubi oko 143 milijarde eura.  

FoodCloud je društveno neprofitno udruženje osnovano u Dablinu 2013.godine s ciljem povezivanja humanitarnih organizacija, zajednica koje imaju potrebu za hranom  sa poduzetnicima sa viškom hrane. Pilot program koji su radili za cilj je imao da poveća 14 trgovačkih centara jednog lanca. U pet mjeseci koliko je trajao projekat redistribuirano je  27 tona hrane ili gotovo 60.000 obroka što je smanjio troškove humanitarnih organizacija na 30%. 

Mnoge ljudske aktivnosti doprinose klimatskim promjenama. Ono što mnogi ne znaju da proizvodnja mesa znatno povećava globalno zagrijavanje. Dva glavna staklenička plina ugljični dioksid i metan, farme krava na godišnjem nivou proizvedu milione tona. Krava koja za godinu dana proizvede do 10.000 hiljada mlijeka, svaki dan proizvede od 5 do 700 litara metana. Što znači ako krava koja proizvede 700 litara metana na dan to je proporcionalno količini stakleničkog plina CO2 koji proizvede džip koji pređe oko 56 km na dan. 

Sada možemo vidjeti koliko je zanimljiva humana sigurnost, ali koliko je i bitna sa ljudsku sigurnost. Hrana će i dalje ostati užitak kojem se svi raduju, a da li će nam u istoj toliko mjeri praviti i problem, vidjet ćemo. 

lonac.pro