“Gastro-festom” ozvaničen početak sezone – prirodni biseri i obilje ukusa za pun ugođaj

Brojni posjetioci “Gastro-festa”, koji je održan na riječnom ostrvu Brioni kod Foče, mogli su da se upoznaju sa prirodnim ljepotama i bogatom turističkom ponudom fočanskog kraja, čiji su sastavni dio tradicionalna jela, koja su mogla da se probaju.

Više fočanskih restorana, udruženja i poljoprivrednika pripremili su obilje hrane, na čije mirise i ukuse niko nije ostao imun. 

Uz specijalitete iz restorana, mogla su se probati razna jela sa sela, proizvodi od meda, prerađevine od borovnice, planinski čajevi, a turističku ponudu predstavili su i Nacionalni park “Sutjeska” i Lovačko udruženje “Bakić”. 

Među posjetiocima ove tradicionalne manifestacije su i nastavnici i učenici osnovnih škola iz Beograda i Ohrida, koji su u prijateljskoj posjeti Osnovnoj školi “Veselin Masleša” u Foči. Makedonci i Beograđani hvale i prirodne ljepote i ukusnu hranu. 

“Oduševila me priroda, zelenilo, ubavina, ovdje svi treba da budu ponosni na svoje mjesto. Hrana je prekrasna, izobilje ukusa, nemam riječi”, kaže Violeta Gocareva iz Ohrida. 

Beograđanka Mirjana Jakšić kaže da je priroda u Foči nesvakidašnja. 

“Divni ljudi i divna priroda. Ovo mora da se vidi mnogo dalje, mnogo više ljudi da vidi, da uživaju u ovoj prirodi, u ovom vazduhu, sa dobrim ljudima”, oduševljena je Jakšićeva. 

Njen kolega iz beogradske Osnovne škole “Veselin Masleša” Milan Stošić kaže da je impresioniran Fočom, te da je ova opština epicentar lijepih zbivanja u ovom dijelu Srpske. 

“Nedostaju riječi da se opiše koliko je lijepo i atraktivno, svaki dan može da bude ispunjen od jutra do mraka. Insistirali smo, zbog djece, da uspostavimo prijateljstvo i saradnju i da napravimo trajne veze između Foče i Voždovca, tako da svake godine imamo okupljanja tri bratske škole u Foči, Beogradu i Ohridu”, kaže Stošić. 

Za “drinski splav”, jelo restorana “Devetka”, moglo bi se reći da je zaštitni znak “Gastro-festa”. 

“To je naše specifično jelo – teleća i svinjska šnicla punjena sa pršutom, sirom i kajmakom, prelivena sa domaćim tartar sosom, predstavlja splavove, odnosno splavarenje. U ponudi imamo novo jelo ‘meštrevački stek’, takođe šnicla punjena raznim vrstama sireva i pršuta, a dodatnu čar daje preliv od domaćih pečuraka, odnosno od vrgnja sa naših krajeva”, kaže Miljan Radanović iz Restorana „Devetka“. 

Raskošna paleta ukusnih specijaliteta “Gastrofesta” ove godine obogaćena je neobičnim američkim jelima na balkanski način, koje nudi restoran “Šanti”. 

“Razvijamo jednu autentičnu liniju američkih jela, ali na balkanski način, poznati smo po burgerima, girosima, autentičnim sendvičima i drugim autentičnim jelima uglavnom od domaćih sastojaka”, kaže Srđan Ivanović iz tog restorana. 

Na “Gastro-festu” prvi put se našlo i brašno sa vodenice Miloša Vujičića. 

“Trenutno sam donio samo kukuruzno brašno, a meljemo sve vrste žitarioca – raž, heljdu, ječam, pšenicu. Da bi se samljelo 50 kilograma brašna potreban je cijeli dan”, kaže Vujičić. 

Poljoprivredno gazdinstvo Milana Gagovića i ove godine je predstavilo proizvode od voća, najviše od jabuke. Gagović već nekoliko godina poklanja sugrađanima jabuke i rakiju, što će učiniti i narednog vikenda. 

“Ovom prilikom bih obavijestio sugrađane da 12. maja, na Svetog Vasilija Ostroškog, to je moj rođendan, gazdinstvo želi da građanima Foče podijeli tonu jabuka i sto litara rakije . Građani treba da se jave na broj telefona 065/721-477 i biće im dostavljeno. Jedan dio iznijećemo na Gradski trg, a jedan dio ćemo razvoziti po kućnim domaćinstvima”, rekao je Gagović. 

Prostranstva opštine Foča atraktivna su i za lovni turizam. 

Koordinator lova u Lovačkom udruženju “Bakić” Željko Čolaković kaže da su fočanska lovišta čuvena i po broju i po vrstama divljači – od srndaća, divlje svinje, medvjeda, vuka, do tetrijeba, divokoze i druge divljači. 

“Sad je aktuelan lov na tetrijeba. Dolazili su nam lovci iz Češke, Slovačke, Mađarske, čak i sa Korzike, a trenutno su nam tu lovci iz Hrvatske”, rekao je Čolaković. 

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović kaže da je “Gastro-fest” nastavak proslave Dana opštine, čime su gostima produžili boravak i pokazali kakvim sve bogatstvima ova opština raspolaže – od Nacionalnog parka “Sutjeska”, Parka prirode “Tara” i raftinga tom rijekom, do Pješčanih piramida i ostrva Brioni. 

“Sve to su veliki potencijali na čemu treba da zasnivamo privredni rast i razvoj opštine, kao jedan od temelja budućeg razvoja”, istakao je Vukadinović. 

Lijepo vrijeme i niži vodostaji rijeka uslovili su nešto raniji početak turističke sezone. 

“Sezona je počela u aprilu i naši rafteri, najveći pružaoci turističkih usLuga, zadovoljni su brojem gostiju koji su do sada došli. Svake godine sve je više rafting kampova, samim tim povećani su smještajni kapaciteti, ali i kvalitet njihovih usluga”, rekla je Spomenka Popadić, direktor opštinske Turističke organizacije. 

Ponudu na “Gastro-festu” predstavio je i Nacionalni park “Sutjeska”. 

Iz te javne ustanove poručuju da svi njihovi objekti spremno dočekuju početak sezone, te da se nadaju velikoj posjećenosti.

Izvor: akta.ba