Evropska unija izdvojila 18 miliona eura u oporavak preduzetništva i poljoprivrede u BiH od Covid-19

U cilju oporavka bosanskohercegovačke privrede od posljedica izazvanih pandemijom virusa COVID-19, Evropska unija je odobrila interventnu pomoć mikro, malim i srednjim poduzećima i poljoprivrednicima u iznosu od 18 miliona eura.

Ova sredstva će biti dostupna putem dva nova projekta, EU4BusinessRecovery, u vrijednosti od 13,7 miliona eura, finansirana od strane Evropske unije i VLADE Savezne Republike Njemačke i EU4AgriRecovery, čija je realizacija počela 1. januara ove godine. Projekti nadopunjavaju dva tekuća projekta, EU4Business (finansiran od strane Evropske unije i Njemačke vlade) i EU4Agri (finansiran od strane Evropske unije),, u vrijednosti više od 36 miliona eura s ciljem jačanja BiH ekonomije, te očuvanja i kreiranja novih radih mjesta.

U sklopu podrške u ublažavanju ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19 u Bosni i Hercegovini, više od 1.000 radnih mjesta ugroženih zbog utjecaja pandemije će biti sačuvano, dok će najmanje 100 novih radnih mjesta biti kreirano zahvaljujući novom projektu Evropske unije i Vlade SR Njemačke „EU4BusinessRecovery“. Projekt će podržati mikro, mala i srednja preduzeća da nastave sa poslovanjem i očuvanjem radnih mjesta, a posebno će podržati poduzetnice, mlade i druge ranjive skupine u osnivanju vlastitih biznisa.

Pored podrške mikro, malim i srednjim preduzećima, Evropska unija pokreće mjere podrške za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19 u poljoprivredno-prehrambenom sektoru ruralnom razvoju. Novi projekat „EU4AgriRecovery” će pružiti direktnu podršku poljoprivrednicima, poslovnim subjektima i ruralnim turističkim operaterima kako bi razvili dugoročnu otpornost u sektoru, sačuvali postojeća i stvorili nova radna mjesta, posebno za žene i mlade. U sklopu projekta, više od 400 radnih mjesta će biti sačuvano, dok će se kreirati najmanje 100 novih radnih mjesta u sferi zaštite okoliša tkz. „zelenih“ radnih mjesta. Osim toga, biće podržano uspostavljanje 20 novih inovativnih i ekoloski odgovornih „zelenih“ poduzeća.

Informacije o projektima, aktivnostima i načinu apliciranja za bespovratna sredstva Evropske unije u sklopu nova dva projekta, kao i projektima EU4Business i EU4Agri možete naći na web stranicama https://eu4business.ba/ i https://eu4agri.ba/ .