Carpe diem – Iskoristi dan!
Mladi iz Ilijaša uljepšavaju život djeci i starima: Rađaju se prijateljstva, kuhaju paprike, a ljubav je zarazna

Autor: Vedada Šećerbajtarević

Carpe diem – Iskoristi dan! Koliko puta to sami sebi kažemo. Mladi iz Ilijaša to i rade. Zato su udruženju koje su osnovali 2014. godine dali baš taj naziv: Omladinska organizacija „Iskoristi dan – Carpe diem“. 

Za njih u ovom gradu svi znaju, jer ono što su uradili u proteklih nekoliko godina nije moglo proći neprimjećeno. Udruženje je nastalo iz jednostavne potrebe da se mladima pokaže da vrijeme mogu iskoristiti mnogo kvalitetnije. Pomažući drugima, ali i sebi. Za sve je zaslužna jedna mlada žena, zaraznog entuzijazma, Elma Glamoč. Ona je tražila priliku da volontira, ali kako u njenom gradu u to vrijeme nije bilo organizacije u kojoj bi to mogla učiniti, odlučila ju je sama osnovati. Okupila je prijatelje koji su dijelili njenu viziju i želju da pomogne drugima. 

U osnivanju udruženja pomogle su joj komšije iz Mjesne zajednice Mrakovo, koji su prikupili novac za registraciju. I tako je počelo. Do danas, Omladinska organizacija „ Iskoristi dan – Carpe diem“ realizirala je desetine projekata. U znak zahvalnosti stanovnicima Mrakova, svake godine, barem jedan u ovoj mjesnoj zajednici. Elma, osnivačica i predsjednica Udruženja, dobro se sjeća tog prvog projekta.

– Zvao se „Igrom do prijateljstva“. Provodili smo ga za djecu iz socijalno ugroženih porodica u Mrakovu i imali smo samo 500 KM. Kasnije smo radili i mnogo veće projekte. Jedan je bio međunarodnog karaktera i vrijedio je 50 000 KM. Ali mi nikada nismo vrednovali projekte po količini novca ili dužini trajanja. Važno nam je bilo kome ćemo i na koji način pomoći – istakla je predsjednica Udruženja za Snagu lokalnog. 

Rani razvoj je ključan

Danas djeca, ali i mladi sve više vremena provode ispred malih ekrana i na društvenim mrežama. Zbog toga imaju problema sa komunikacijom, socijalizacijom, često su otuđeni ne samo od vršnjaka, već i od roditelja. Povučeni u sebe.

Elma, koja je po struci psihologinja, istakla je da je zbog toga glavni fokus Udruženja rad sa djecom i mladima. Mnoge kampanje, radionice i akcije su organizirane upravo za djecu iz osnovnih škola. 

– Kao psiholog znam da je rani razvoj ključan. U tim godinama možemo najviše postići kako bismo kod djece razvili empatiju i osjećaj za prave vrijednosti. Pokazalo se da smo bili uspješni u tome, jer sada u Udruženju imamo volontere koji su prošli kroz te prve radionice. Meni veći uspjeh od toga ne treba -s ponosom je istakla Elma.

Za nju je uvijek poseban izazov bio raditi sa mladima, jer oni vrlo često nisu svjesni svojih mogućnosti.

– U njihovoj svijesti preovladava stav da ništa ne mogu promijeniti, da su bespomoćni, a to nije tačno. Možemo promijeniti puno toga ako radimo dovoljno na sebi – savjetovala je Elma. 

I zaista, za ovih osam godina, mladi iz Udruženja su pomagali djeci, svojim vršnjacima, organizirali edukacije, radionice, akcije i kampanje kojima su mijenjali grad u kojem žive. 

„Da starost bude radost“

Onda su odlučili napraviti iskorak i svoje djelovanje proširiti na razvijanje međugeneracijske solidarnosti. Tokom više od godinu, 30 mladih volontera je kroz kampanju “Da starost bude radost” pomagalo starim osobama u potrebi. Posjećivali su ih, donosili im hranu, obavljali kućanske poslove, išli u kupovinu. Mnogima obezbijedili ogrijev za zimu.

Među volonterima je bila i Amila Demirović, koja je sa nama podijelila svoje iskustvo. 

– Trebali smo štićenike posjećivati dva puta mjesečno, ali mnogi od nas su to radili i češće. Pomagali smo na razne načine, ali njima je najveća radost bila kada sjednemo da se ispričamo s njima, popijemo kafu. To su većinom bile osobe koje su same i o kojima niko nije brinuo. Bilo je emotivnih trenutaka, pa i suza, kada zateknete prazan frižider kod nekoga. Međutim danas i ja i mnogi drugi volonteri, na te ljude gledamo kao na svoje nane i dede. Najbolje je što smo u kampanju uključili sve članove naše zajednice, od odraslih do djece. Svi su donirali koliko su mogli – ispričala nam je Amila. 

Čak i sada kada je projekat završen, volonteri posjećuju svoje štićenike, a sigurno će to raditi i dalje. 

U iščekivanju izleta

Amila je ove godine, kao nova članica Udruženja, prvi put radila sa djecom sa poteškoćama u razvoju, kroz projekat “Zakuhajmo zajedno”. Kao i proteklih nekoliko godina, djeca i volonteri su u novembru i decembru učili da kuhaju, slikaju na staklu, izrađuju nakit i ukrase. Uskoro će biti organiziran bazar na kojem će prodavati sve što su izradili. Novac koji prikupe iskoristit će da odu na izlet. Svi se tome vesele, a posebno Faruk Mešetović – Fare. On se nada da će ići u Ajdinoviće, jer u blizini stanuje njegova djevojka.

-To bi bilo super, jer onda bi mogli piti kafu i igrati Uno- veselo nam je rekao Fare. On je bio i glavna zvijezda radionica, jer je sve zabavljao svojim pjevanjem.

Djeca su posebno uživala u kuhanju. Pravili su jela koja vole: tortu, palačinke, pizzu, kiflice, burek, a punili su i paprike. I sve to uz smijeh i zabavu.

Amila nam je priznala da je rad sa ovom djecom i nju promijenio.

– Uvijek bi nam se obradovali kada dođemo, trčali bi prema nama, da nas zagrle i ispričaju šta su radili proteklih dana. Ja nisam tip osobe koja se voli grliti, ali njima sam sama dolazila po još zagrljaja – kazala nam je Amila. 

Kada upoznate ovu djecu, jasno vam je da je ljubav koji oni šire oko sebe, zarazna.

Elma ima planove kako da tu bezgraničnu ljubav, djeca sa poteškoćama u razvoju podijele sa svojim sugrađanima. Kroz projekat „Nauči me prijatelju“ oni bi ove godine trebali učiti drugu djecu onome što oni znaju, kao što su stoni tenis, precizno crtanje, računanje. 

– Ideja nam je da vještine u kojima su oni odlični, prenose drugoj djeci, jer to mogu, jer su vrijedni i talentovani i od njih svi možemo puno naučiti. Ljudi često imaju predrasude prema ovoj djeci, neki ih se boje, neki ih žale. Ali to je pogrešno. Ako im pružite priliku, od njih ćete  dobiti više ljubavi nego što možete i zamisliti – istakla je Elma. 

Udruženje je prošlu godinu završilo na najljepši mogući način. Uz pomoć prijatelja iz Njemačke, podijeljeno je 300 paketića učenicima u područnim školama u Općini Ilijaš. Usrećili su djecu koja su svoju zahvalnost pokazala i u pismima koja će poslati donatorima. 

Što se tiče ove godine, već imaju mnogo planova, a najvažniji je širenje članstva. Neke nove snage donijet će poletnost i lepršavost, nove ideje i projekte. Tako bi Omladinska organizacija „Carpe diem“, nastavila iskorištavati, ne samo dane, već i mjesece i godine, te time činiti boljim život i mladima i starima u Ilijašu. 

Related Posts

Do 10. februara prijave za dodjelu privremenih lokacija za osmomartovsku prodaju

Grad Banja Luka raspisao je Javni oglas o dodjeli lokacija za privremeno zauzimanje javne površine za prigodnu osmomartovsku prodaju, prema kriterijumu najvišeg iznosa. Predmet dodjele je 20 lokacija na Trgu Krajine, koje će se moći koristiti u periodu od 05. do 09. marta 2023. godine. Pravo učešća imaju registrovani samostalni preduzetnici sa teritorije grada Banje Luke, koji […]

BH Telecom pravi filmove o historiji Bosne i Hercegovine

Generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman danas je sa bliskim saradnicima održao sastanak sa renomiranim bh. rediteljima i filmskim radnicima. Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjoj saradnji koja već sada ulazi u svoju četvrtu godinu, trenutnim otvorenim projektima, te o nastavku saradnje u okviru BH ContentLab platforme. Generalni direktor Kahriman se zahvalio prisutnim i kroz kratku retrospektivu[…]