BH. novinari – Policija Mostara ne smije cenzurirati medije i društvene mreže

U demokratskim i slobodnim društvima, navode BH. novinari policijske strukture i sigurnosne agencije bi trebale koristiti legitimna sredstva reagiranja na novinarske izvještaje

Upravni odbor Udruge BH novinari upućuje javni prosvjed ministru unutarnjih poslova Hercegovačko – neretvanske županije Mariju Mariću kao i drugim vodećim ljudima Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko – neretvanske županije (MUP HNŽ) zbog namjere da mijenjaju Zakon o javnom redu i miru i omoguće policijsku kontrolu medijskih sadržaja i objava na društvenim mrežama. ”Ministar Marić i njegove kolege iz MUP-a su na konferenciji za medije u Mostaru najavili tu mogućnost, optuživši medije za širenje lažnih vijesti i ugrožavanje sigurnosti građana u HNŽ – u kroz izvještaje o događaju od prije dva mjeseca. Za Upravni odbor BH novinara je potpuno neprihvatljivo da se MUP HNŽ-a opredijelio za stvaranje zakonskih mogućnosti cenzuriranja medija i ograničavanja prava novinara na slobodno i objektivno kreiranje medijskih sadržaja, a da prethodno nisu podnijeli žalbe nadležnom (samo)regulatoru ili poduzeli zakonske mjere prema onima koji su, kako je rečeno na press konferenciji, svojim medijskim objavama “stvarali klimu nesigurnosti” za građane Mostara”, priopćili su BH novinari.

Problematične izjave ministra

U demokratskim i slobodnim društvima, navode, policijske strukture i sigurnosne agencije bi trebale koristiti legitimna sredstva reagiranja na novinarske izvještaje, a ne posezati za novim zakonskim odredbama koje vode ka cenzuri i ograničavanju slobode izražavanja u medijima i na društvenim mrežama. ”Za Upravni odbor BH novinara posebno su problematične izjave kako mediji u Mostaru neće smjeti objavljivati informacije prije i mimo službenih objava MUP –a, budući da sugeriraju potencijalno zatvaranje ove institucije prema medijima i javnosti, kao i ograničavanje slobodnog protoka javnih informacija od značaja za građane”, navode BH.novinari. Dodaju da je na istoj razini neprihvatljivosti najava ministra Marića da će se mediji i društvene mreže proglase ”vanjskim medijskim prostorom” kroz najavljene izmjene Zakona o javnom redu i miru. Smatraju da su najave da će policija ”po službenoj dužnosti” pokretati istrage protiv novinara, medija i osoba na društvenim mrežama, neprihvatljive.

Kontrola nije europski standard

”BH novinari podsjećaju ministra Marija Marića i MUP Hercegovačko –neretvanske županije da kreiranje zakonskih odredbi za policijski nadzor nad objavama u medijima i na društvenim mrežama nijeeuropski standard legitimnih ograničenja slobode izražavanja niti može biti rješenje za publiciranje sigurnosno problematičnih sadržaja ili lažnih vijesti”, navode BH novinari. Bosna i Hercegovina, uključujući i Hercegovačko – neretvansku županiju, dodaju, imaju adekvatne krivične sankcije za sva djela ugrožavanja sigurnosti, te Regulatornu agenciju za komunikacije i Vijeće za tisak kao tijela nadležna za reagiranje na neprofesionalno pisanje medija. ”To bi morao biti zakonski i institucionalni okvir reagiranja svih, pa i mostarske policije, na objave u medijima i na društvenim mrežama, a ne cenzura ili policijski nadzor nad slobodom izražavanja”, naveli su u priopćenju. Podsjetimo, na konferenciji za medije MUP-a HNŽ-a navedeno je kako su stvarane lažne, planirane afere s potrebom spinovanja i stvaranja klime nesigurnosti na području Hercegovačko-neretvanske županije. PROČITAJTE JOŠ U HNŽ-u su na djelu bile pomno isplanirane laži, policija kreće u ”čišćenje” Interneta? Ministar unutarnjih poslova HNŽ,Marijo Marić rekao je kako se namjerava izvršiti ”izmjena i dopuna Zakona o javnom redu i miru kada će se definicija javnog mjesta proširiti na društvene mreže i medije. ”Događalo se da je prilikom medijskog izvještavanja u protekla dva mjeseca došlo do toga da su određene informacije iznesene na jedan drugačiji način, određenim potrebama prilagođavane, spinovane, a da ne kažem da se ovdje radilo o lažnim vijestima. Činjenica je da je došlo do stvaranje klime nesigurnosti”, rekao je Marić naglasivši kako sigurnost nije bila niti u jednom trenutku ugrožena.

Skovane afere

Rekao je kako su pojedini mediji ”otišli u krajnost i na jedan vrlo ružan i degutantan način doveli do toga stanja”. ”Vrijeme je pokazalo što se ovdje dogodilo”, rekao je Marić. Dodao je kako se namjerava izvršiti ”izmjena i dopuna Zakona o javnom redu i miru kada će se definicija javnog mjesta proširiti na društvene mreže i medije jer je to u novije vrijeme samonametnuti prostor unutar kojeg se odvijaju ovakvi napadi, vrijeđanja…”. Kako je rekao radi se većinom o izmjenama visine kazni koje su zaprijećene za određena djela. Izmjenama bi se definicija javnog mjesta proširila i na ”vanjski medijski prostor”. Najavio je kako će se MUP ”ozbiljno obračunavati i po službenoj dužnosti poduzimati aktivnosti na utvrđivanju odgovornosti i prikupljanju činjenica u vezi pojedinih počinitelja”. Rekao je da se ovime želi suziti problem manipulacija. 

Izvor: bljesak.info