Расписан позив на такмичење „Како бити сигуран на интернету“

Министарство просвјете и културе и Републички педагошки завод расписали су позив на такмичење под називом „Како бити сигуран на интернету“ са посебним овогодишњим фокусом  на заштити од вршњачког насиља на друштвеним мрежама.

Такмичење се организује четврти пут са циљем јачања васпитне улоге школе и додатног подизања свијести ученика о сигурном понашању у виртуелном свијету. Поводом Међународног дана сигурног интернета побједницима такмичења у три категорије биће додијељене вриједне награде које су обезбијеђене у сарадњи са друштвено-одговорним компанијама из области информационо-комуникационих технологија.

„Интернет је средство које нам омогућава брже учење и бржи приступ информацијама али поред свих предности које нам доноси важно је да информишемо ученике о значају безбједног понашања на интернету али и о начинима заштите од вршњачког насиља на друштвеним мрежама. Само заједно можемо заштити ученике од вршњачког насиља на интернету и ово је дужност не само родитеља већ и васпитно-образовних радника и надлежних институција Републике Српске. Позивам све ученике да се пријаве на такмичење и да на креативан начин представе своје идеје и да дају свој одговор на питање – како могу да се безбједно понашају приликом коришћења информационо-комуникационих технологија и како могу да се заштите од вршњачког насиља на друштвеним мрежама“, рекла је министар Жељка Стојичић.

Ученици, уз подршку ментора треба да размисле о томе шта је то што млади људи треба да знају о вршњачком насиља на друштвеним мрежама, који су то начини заштите, те на шта све треба да обрате пажњу ако се они или њихови пријатељи нађу у фокусу вршњачког насиља на интернету.

Ученици од 2. до 5. разреда такмиче се  у изради цртежа, а ученици од 6. до 9. разреда и сви средњошколци такмиче се у одвојеним категоријама у изради постера и кратких филмова у трајању до 5 минута.Текст такмичења са свим детаљима у вези са пријавом и начином достављања радова налази се на порталу Министарства просвјете и културе, а сви заинтересовани ученици своје радове могу да доставе до 29. децембра 2023. године.

Izvor: vladars.net