Nakon Sarajevskog, zaštićen još jedan ćevap u BiH

U velikom koraku za očuvanje gastronomske tradicije, Banjalučki ćevap je nedavno upisan u Registar garantirano tradicionalnih specijaliteta hrane u Bosni i Hercegovini. Ova odluka donesena je od strane Agencije za sigurnost hrane BiH, nakon zahtjeva Udruženja za očuvanje garantovane tradicije specijaliteta “Banjalučkih ćevapa”.

OČUVANJE KVALITETA I AUTENTIČNOSTI

Ovaj status donosi važne promjene za sve proizvođače i distributere Banjalučkih ćevapa. Svi koji koriste ovu oznaku morat će proći postupak potvrđivanja usaglašenosti sa specifikacijom proizvoda kod ovlaštenog tijela za ocjenjivanje. Ovaj korak je ključan za očuvanje kvaliteta i autentičnosti proizvoda.

Zahtjev za upis Banjalučkog ćevapa kao garantirano tradicionalnog specijaliteta podnesen je početkom godine, a Komisija za registraciju oznaka porijekla je ocijenila da je osnovan, bez primljenih žalbi. Ova inicijativa ne samo da jača identitet lokalnih proizvoda, već i promovira očuvanje kulinarske tradicije.

Sa novim statusom, Banjalučki ćevap postaje još prepoznatljiviji, što može doprinijeti razvoju turizma i gastronomije u regiji. Ova zaštita će pomoći u očuvanju tradicije i omogućiti potrošačima da uživaju u autentičnom ukusu ovog specijaliteta.

Izvor: akta.ba