Dani masline – neumski maslinari osvojili rekordnih 68 zlatnih medalja

Maslinari iz Neuma osvojili su 68 zlatnih medalja, 14 srebrnih, dvije brončane i jednu plaketu za sudjelovanje.

Neumski maslinari ostvarili su izvanredan uspjeh na ovogodišnjim XIII. Danima masline i maslinovih ulja, održanim 6. prosinca 2024. u Mostaru u organizaciji Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar.

Od sveukupno 243 uzorka prijavljenih na manifestaciju, čak 85 uzoraka stiglo je iz Neuma, a njihovi rezultati impresionirali su struku i javnost, prenosi Neum online. 

Impresivan broj priznanja

Maslinari iz Neuma osvojili su 68 zlatnih medalja, 14 srebrnih, dvije brončane i jednu plaketu za sudjelovanje. Većina zlatnih uzoraka odlikovala se karakteristikama ljekovitih ulja, što dodatno naglašava visoku kvalitetu proizvoda iz Neuma.

Stručna evaluacija

Testiranje uzoraka provedeno je u skladu s važećim Pravilnicima Bosne i Hercegovine za laboratorijsku kontrolu kvalitete, dok je senzorno ocjenjivanje obavio iskusni Panel za organoleptičku ocjenu maslinovih ulja Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar. Ovi rezultati potvrđuju da neumskom maslinovom ulju pripada mjesto među najboljima u regiji.

Zasluge udruge HUUM

Ključnu ulogu u unapređenju kvalitete maslinovog ulja ima udruga HUUM, koja je nedavno dobila Rješenje o zaštiti oznake porijekla prehrambenog proizvoda (ZOP) za ekstra djevičansko maslinovo ulje Hercegovine. Udruga nastavlja promovirati maslinovo ulje kroz projekt EU4Agri – ZOP, podržan od Europske unije.

Članstvom u udruzi, maslinari koji zadovolje propisane standarde postaju dio brenda “Zlatne kapi Hercegovine”, što dodatno povećava prepoznatljivost i vrijednost njihovih proizvoda na tržištu.

Podrška i motivacija za budućnost

Ovaj izvanredan uspjeh neumskih maslinara dokaz je njihove predanosti i rada te predstavlja značajan doprinos promociji Neuma kao destinacije koja nudi vrhunske domaće proizvode. Neum, zahvaljujući svojim maslinarima i podršci udruge HUUM, potvrđuje status važnog centra maslinarstva u Hercegovini.

Izvor: bljesak.info