Grad Bihać podržao obnovu zvonika crkve sv. Ante

U povodu blagdana Uskrsa časne sestre Reda klanjateljica krvi Kristove i Župni ured sv. Ante Padovanskoga posjetio je gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić sa suradnicima

U povodu Uskrsa – blagdana Kristova usksrnuća, gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić sa suradnicima posjetio je časne sestre Reda klanjateljica krvi Kristove, samostan sv. Josipa i Župni ured sv. Ante Padovanskoga u Bihaću. Tom prigodom se upoznao s radom ovih institucija Katoličke crkve, obećao pomoć Gradske uprave u prevladavanju poteškoća i časnim sestrama i svećenicima ove župe čestitao blagdan Kristova uskrsnuća.

Časne sestre Reda klanjateljica Krvi Kristove, predvođene sestrom Blankom Šturm, srdačno su u samostanu ugostile izaslanstvo Gradske uprave Bihaća u kojoj su, uz gradonačelnika Elvedina Sedića, bili i savjetnik Franjo Jurić i šef Odsjeka za vjerske i mjesne zajednice Elmedin Mehadžić. Sestre su ih upoznale sa svojim višegodišnjim djelovanjem, a posebno radom Knjižnice sv. Josipa koja posjeduje bogat knjižni fond, a za koju su ovom prigodom dobile nekoliko novih naslova.

– Drago nam je da nas je posjetio gradonačelnik, a prvi put i mi njega susrećemo i velika je to čast za našu kuću i da je našao vremena i ljubavi da nas posjeti, da nas sasluša i da se nekako zajednički približimo i upoznamo – kazala je s. Blanka Šturm, voditeljica Zajednice Klanjateljica krvi Kristove u Bihaću.

Osim časnih sestara, izaslanstvo Gradske uprave na Veliki petak, spomendan Isusove muke i smrti, posjetilo je i Župni ured sv. Ante Padovanskoga, župnika fra Ivana Tučića i župnoga vikara fra Ivana Lovrića. Ovim je nastavljena dobra praksa suradnje Župnoga ureda s Gradskom upravom. Župnik je ovom prigodom svojim gostima predstavio idejni projekt restauracije zvonika u 2. svjetskom ratu porušene crkve sv. Ante Padovanskoga u staroj gradskoj jezgri.

– Idejno rješenje već smo uputili Ministarstvu prostornog uređenja FBIH. Ministarstvo bi trebalo tijekom šezdesetak dana dati suglasnost, odnosno, izdati urbanističku dozvolu. Nakon toga se ide u izradu izvedbenog glavnog projekta obnove samog zvonika, a nakon toga tražimo i građevinsku dozvolu Grada i počinjemo napokon s obnovom samoga zvonika – kaže fra Ivan Tučić, župnik župe sv. Ante Padovanskoga u Bihaću.

U obnovu zvonika bit će nužno uložiti pozamašna sredstva. Radi se o milijunskom projektu za koji se još ne zna koliko će koštati. Samo idejno rješenje projekta stajalo je 51.000 KM.

– To je, osim kulturno-povijesnog i vjerskog značaja za Grad Bihać sigurno i turistički potencijal koji ćemo moći staviti na raspolaganje i našim sugrađanima, ali i turistima koji će posjećivati grad Bihać i vjerujem da će to biti jedna uspješna priča – kaže Elvedin Sedić, gradonačelnik Bihaća.

Tijekom posjeta Župnom uredu najavio je i skorije potpisivanje memoranduma o suradnji Gradske uprave s ovdašnjim vjerskim zajednicama kako bi je unaprijedili i zajedničke aktivnosti što bolje realizirali. Svim katolicima Bihaća zaželio je sretan i blagoslovljen Uskrs.

Izvor: vecernji.ba