Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH: Ugovori o dodjeli grant sredstava u vrijednosti više od 1,7 miliona KM

Vrijednost projekta

1,7 miliona KM

Opis

Novac je dodijeljen za stambeno zbrinjavanje, obrazovanje, zapošljavanje i zdravstvenu zaštitu Roma, a grant obuhvata i podršku udruženjima nacionalnih manjina, jedinicama lokalne samouprave za implementaciju Politike o saradnji sa iseljeništvom…

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić potpisao je u srijedu ugovore sa korisnicima koji su dobili sredstva na osnovu odobrenog granta Ministarstva za 2023. godinu, a riječ je o više od 1,7 miliona KM, javlja Anadolu.

Novac je dodijeljen za stambeno zbrinjavanje, obrazovanje, zapošljavanje i zdravstvenu zaštitu Roma. Grant obuhvata i podršku udruženjima nacionalnih manjina, jedinicama lokalne samouprave za implementaciju Politike o saradnji sa iseljeništvom, organizacijama za osobe sa invaliditetom, organizacijama za ljudska prava u cilju promocije ljudskih prava u Bosni i Hercegovini, te udruženjima porodica nestalih osoba u Bosni i Hercegovini.

Ministar Hurtić je na konferenciji za novinare, održanoj nakon potpisivanja ugovora, podsjetio kako je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ove godine donijelo odluku o dodjeli sredstava od oko 1.756.000 KM

„Svi korisnici su izabrani po javnom pozivu, morali su da ispune uslove i naravno oni korisnici koji su prije dobijali oni su bili isključeni zato što smo tražili da sredstva koja se dobijaju moraju biti opravdana“, pojasnio je Hurtić.

Naglasio je kako je veoma značajna stvar u ovom projektu stambeno zbrinjavanje Roma, te istakao kako je glavni dio ovih grant sredstava fokusiran za stambeno zbrinjavanje, obrazovanje, zapošljavanje i zdravstvenu zaštitu Roma, što znači da će implementacija stredstava biti realizovana kroz institucije.

„Tražio sam da se sa njima potpišu ugovori, da oni dobiju sredstva, i da u slučaju neimplementacije projekta mi kao država Bosna i Hercegovina možemo povući sredstva nazad“, rekao je Hurtić.

Tako je naveo primjer da će u okviru ovoga projekta Dom zdravlja Tuzla dobiti sredstva za opremanje ginekološke ordinacije, gdje će moći dolaziti i Romkinje. Dom zdravlja Dobroj će kupiti stomatološku stolicu koju će moći koristiti Romi, ali svakako i drugi građani. Također, Zavod zdravstvenog osiguranja RS radit će vakcinaciju i edukaciju o vakcinaciji.

„Mislim da je mnogo veća populacija koja će biti obuhvaćena ovim projektom nego što je zadano u samom projektu, jer ovo će svakome koristi neće samo biti određeno samo za nekoga, neku populaciju ili neku lokalnu zajednicu“, zaključio je Hurtić.

Materijali

Kliknite ovdje za preuzimanje materijala